Follow Us:

Kontaktni folijarni fungicid sa preventivnim delovanjem.

Aktivna materija: Fluazinam 500 g/l

Formulacija: Koncentrovana suspenzija (SC)

Pakovanje: 50 ml, 250 ml, 1 l i 5 l

Opis

 • PRIMENA
 • KARAKTERISTIKE
 • GDE KUPITI?

Usevi

Krompir, jabuka, malina i jagoda

Krompir

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) u količini 0,3-0,4 l/ha (3-4 ml na 100 m²).
 • Vreme primene: preventivno, pre sticanja uslova za zarazu, a najkasnije po pojavi prvih simptoma, a pre sticanja uslova za širenje oboljenja. Primenjuje se folijarno, traktorskim prskalicama uz utrošak vode 200-400 l/ha.

Jabuka

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) u količini od 0,75 l/ha, odnosno 0,25 l/m visine krošnje, uz utrošak vode 600-1000 l/ha.
 • Vreme primene: primenjuje se preventivno, tokom perioda primarnih zaraza, a pre sticanja uslova za zarazu ili pre kiše (faze 51-77 BBCH skale). U intenzivnoj proizvodnji jabuke, Niveral se redovno uključuje u programe zaštite, jer u kombinaciji sa triazolima ispoljava izuzetno delovanje u suzbijanju Venturia inaequalis i Alternaria spp., a ima i izvesno delovanje na fitofagne grinje.

Malina i jagoda

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače maline (Phythophthora fragariae var. rubi) i jagode (Phytophthora fragariae) u količini 1-1,5 l na 2.000 l vode. Rastvor preparata zaliva se u širini od 1 m, odnosno 0,5 m sa svake strane reda.
 • Vreme primene: Niveral se koristi u proleće, u početku vegetacije ili čim se registruju prvi simptomi na nadzemnom delu jagode ili maline.

Niveral se koristi na bostanu za suzbijanje Alternaria spp., Helminthosporium spp. i Colletotrichum spp., na kupusnjačama za suzbijanje kile kupusa (Plasmodiophora brassicae), na šećernoj repi za suzbijanje gljive Polymixa betae, koja prenosi viruse prouzrokovače rizomanije.

Zbog delovanja na zoospore, preparat se uspešno koristi za dezinfekciju sadnica od plamenjače korena jabuke (Phythophora cactorum) potapanjem u rastvor preparata pre sadnje. Niveral ima široku primenu u zaštiti od bolesti lukovica cveća, tretiranjem, odnosno potapanjem u trajanju od 15 minuta u koncentraciji od 0,5% (selektivan je za većinu vrsta cveća, izuzev za narcis).

Mogućnost mešanja

Niveral se može mešati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja. Međutim, pre svake primene trebalo bi proveriti kompatibilnost mešanja.

Niveral je preventivni fungicid koji se primenjuje za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Fluazinam, aktivna materija preparata Niveral, prema mehanizmu delovanja, pripada grupi prekidača oksidativne fosfoliracije. Fluazinam deluje na više mesta u ćeliji patogena, inhibira razviće nekoliko faza razvoja plamenjača i gljiva, uključujući i klijanje i formiranje infekcione strukture i pokretljivost zoospora. Niveral ima izvesna akaricidna i baktericidna svojstva.

Napomene

Niveral se ne koristi za zaštitu bilja u zatvorenom prostoru, jer aktivna materija fluazinam ima izvesnu gasnu fazu. Prilikom primene preparata pridržavati se propisanih mera zaštite, posebno zaštite očiju.

Naše proizvode možete kupiti na nekom od mnogobrojnih maloprodajnih mesta širom Srbije. Detaljnu listu i Vama najbliže prodajno mesto možete pronaći na sledećem linku.

  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png
  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png

  Pratite naše aktivnosti:

  Adresa

  Bulevar Mihajla Pupina 165e,
  11070 Novi Beograd

  Radno vreme

  Ponedeljak- Petak: 08 do 16h
  Subota-Nedelja: online

  Pišite nam

  office@kluba.rs

  Kontakt

  Telefon: 011/4024-980