Follow Us:

Insekticid i akaricid, okvašivač i oteživač.

Aktivna materija: Parafinsko ulje 790 g/l

Formulacija: Koncentrat za emulziju (EC)

Pakovanje: 250 ml, 1 l i 10 l

Opis

 • PRIMENA
 • KARAKTERISTIKE
 • GDE KUPITI?

Usevi

Jabuka

Za suzbijanje crvene voćne grinje (Panonychus ulmi) i baštenskog pauka (Tetranychus urticae).

Ako su u jabučnjaku prisutne kalifornijske štitaste vaši (Q.perniciosus), prag tolerancije je nula, pa se suzbijanje obavlja zimskim prskanjem, odnosno primenom Letol EC u koncentraciji 3-4%, uz dodatak Imidan WP 50 u količini od 2 kg/ha. U rezervoar se prvo dodaje Imidan WP 50, zatim Letol EC uz stalno mešanje, koje se nastavlja i za vreme prskanja.

Letol EC koristi se kao oteživač u količini od 0,8 l/ha pri avio-primeni pesticida kao npr. Dimilin® SC-48 u suzbijanju gubara (Lymantria dispar) u šumama ili kod suzbijanja kukuruznog plamenca ili kukuruzne sovice na semenskom kukuruzu i kukuruzu šećercu.

Letol EC se u količini 2-5 l/ha dodaje preparatu Amon 020 EW za suzbijanje kruškine buve (Psylla pyri).

U integralnoj zaštiti voća i povrća koristi se za „maskiranje domaćina“ kako bi se insekti ometali u pronalaženju biljke hraniteljke na koju polažu jaja.

U toku leta primena Letol EC izvodi se predveče i kada temperature ne prelaze 30°C.

Mogućnost mešanja

Letol EC može se mešati sa preparatima na bazi bakra (Everest). Ne sme se mešati sa preparatima na bazi sumpora, niti sa preparatima koji sadrže sumpor (kaptan, hlorotalonil i sl.).

Prema EPA (Environmental Protection Agency), čisto ulje je označeno kao inertna supstanca. Mehanizam delovanja na insekte i grinje nije precizno utvrđen. Smatra se da zatvara traheje (sisteme za disanje kod insekata i grinja), pa izaziva gušenje.

Ulje smanjuje površinski napon kapi vode, pa se smatra i okvašivačem. Može zatvoriti stome na listu ili plodovima, pa se ne sme koristiti dva puta uzastopno. Dodaje se mnogim pesticidima za bolje kvašenje lista i ploda, kao i za sprečavanje brzog sušenja. Ulje kao oteživač omogućava drugim preparatima da padnu na list. Letol EC može se koristiti avio-primenom.

Na kruškama i ružama može doći do prolazne fitotoksičnosti ako se Letol EC koristi kada su niže temperature i hladno vreme i ako se koristi više puta uzastopno.

Naše proizvode možete kupiti na nekom od mnogobrojnih maloprodajnih mesta širom Srbije. Detaljnu listu i Vama najbliže prodajno mesto možete pronaći na sledećem linku.

  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png
  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png

  Pratite naše aktivnosti:

  Adresa

  Bulevar Mihajla Pupina 165e,
  11070 Novi Beograd

  Radno vreme

  Ponedeljak- Petak: 08 do 16h
  Subota-Nedelja: online

  Pišite nam

  office@kluba.rs

  Kontakt

  Telefon: 011/4024-980