Pratite nas:

Insekticid translaminarnog i digestivnog delovanja za suzbijanje gusenica.

Aktivna materija: Emamektin benzoat 9,5 g/kg

Formulacija: Vodorastvorljive granule (SG)

Pakovanje: 25 g

Opis

 • PRIMENA
 • KARAKTERISTIKE
 • GDE KUPITI?

Usevi

Jabuka, kupus i paradajz

Jabuka

 • Količina primene: za suzbijanje jabukinog smotavca (Cydia pomenella), u količini 2,5-3,0 kg/ha, uz dodatak 0,25% mineralnog ulja i uz upotrebu 600-1000 l/ha vode, u zavisnosti od bujnosti zasada.
 • Vreme primene: za suzbijanje prve generacije gusenica jabukovog smotavca, primenjuje se u fazi pojave „crne glave“, odnosno pred piljenje gusenice, i drugo 10-14 dana kasnije, ako je potrebno u slučaju razvučenog perioda piljenja gusenica. Zbog kratke karence pogodan je za suzbijanje gusenica druge, a ako se pojavi, i treće generacije smotavca.

Kupus

 • Količina primene: za suzbijanje gusenica kupusara (Pierris brassicae), u količini 1,5 kg/ha, uz dodatak okvašivača, i uz upotrebu 400 l/ha vode, u zavisnosti od bujnosti useva.

Paradajz i paprika

 • Količina primene: za suzbijanje gusenice pamukove sovice (Helicoverpa armigera), u količini 1,5 kg/ha, uz dodatak okvašivača, i uz upotrebu 400 l/ha vode, u zavisnosti od bujnosti useva.
 • Vreme primene: preporučuju se dva uzastopna tretmana u slučaju veće brojnosti štetočina u usevu paradajza, paprike i kupusa. Prvo tretiranje izvesti u vreme pojave prvih gusenica štetočina, a drugo 7-10 dana nakon prvog.

Mogućnost mešanja

Ne postoje uopštene preporuke o mogućnosti mešanja. U većem broju ogleda utvrđena je fizička kompatibilnost sa mnogim preparatima, ali mogućnost mešanja treba proveriti pre primene.

U kombinaciji sa mineralnim uljima, ne sme se primenjivati sa fungicidima na bazi kaptana i sumpora.

Aktivna materija emamektin benzoat pripada grupi avermektina, koji su polusintetski proizvodi dobijeni fermentacijom iz zemljišne bakterije Streptomyces avermetilis. Affirm® 095 SG je ekološki vrlo prihvatljiv i manje toksičan za korisne predatore. Kontaktno delovanje preparata je slabo i može biti samo ako rastvor preparata dospe direktno na telo gusenice.

Preparat se brzo razlaže na svetlosti, posebno pri jačem UV zračenju, pa je njegova rezidualna kontaktna aktivnost mala. Stepen efikasnosti se povećava dodavanjem mineralnog ulja ili okvašivača. Preporučuje se primena u večernjim časovima.

Nekoliko časova nakon unošenja aktivne materije ishranom listom, dolazi do paralize gusenice i prestanka ishrane, a u sledeća 2-3 dana dolazi do njihovog uginuća, ali ubrzo nakon ishrane oprskanim lišćem štetne gusenice prestaju da se hrane i ne nanose dalje štete.

Za suzbijanje prve generacije gusenica jabukovog smotavca, primenjuje se u fazi pojave „crne glave“, odnosno pred piljenje gusenice. Zbog kratke karence pogodan za suzbijanje gusenica druge i treće generacije smotavca ukoliko se pojavi. U slučaju veće brojnosti štetočina, preporučuje se da se u usevu paradajza i kupusa Affirm® 095 SG primeni u dva uzastopna tretmana: prvo tretiranje izvesti u vreme pojave prvih gusenica štetočine, a drugo 7-10 dana nakon prvog.

Zbog moguće ukrštene rezistentnosti, alternativno ne primenjivati insekticide na bazi drugih avermektina. Primena iz vazduhoplova nije dozvoljena. Affirm® 095 SG nije fitotoksičan za gajene biljke ukoliko se primeni u preporučenim količinama i u naznačeno vreme.

Prednosti

 • Jednistven način delovanja
 • Mali rizik od nastanka rezistencije
 • Translaminarno kretanje u listu ima tzv. transovarijalno delovanje (upija se u ljusku jaja – larva uginjava progrizanjem ljuske jajeta)
 • Brzo se razlaže na površini lista i ploda i ima kratku karencu
 • Ima manje štetno delovanje na korisne predatore

Naše proizvode možete kupiti na nekom od mnogobrojnih maloprodajnih mesta širom Srbije. Detaljnu listu i Vama najbliže prodajno mesto možete pronaći na sledećem linku.

  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png
  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png

  Pratite naše aktivnosti:

  Adresa

  Stopićeva 8,
  11070 Novi Beograd

  Radno vreme

  Ponedeljak- Petak: 08 do 16h
  Subota-Nedelja: online

  Pišite nam

  office@kluba.rs

  Kontakt

  Telefon: 011/4024-980

  © 2023 Klub A. All rights reserved. Izrada web sajta: Konncept.net