Follow Us:

Fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje prouzrokovača plamenjače.

Aktivna materija: Metalaksil-M 200 g/l + fluazinam 400 g/l

Formulacija: Koncentrat za emulziju (EC)

Pakovanje: 5 ml, 50 ml, 250 ml i 1 l

Opis

 • PRIMENA
 • KARAKTERISTIKE
 • GDE KUPITI?

Usevi

Krompir, malina, jagoda i borovnica

Krompir

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza (Phytophthora infestans) u količini od 0,5 l/ha, uz utrošak vode 200-400 l/ha.
 • Vreme primene: od početka zatvaranja redova, preventivno, pre prvih infekcija ili kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti.

Malina

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače maline (Phytophthora fragariae var. rubi) u količini 1,3-1,5 l/ha, odnosno 13-15 ml preparata na 10 m dužnih, zalivanjem preko zemljišta u brazde.
 • Vreme primene: primenjuje se preko zemljišta, preventivno, pre prvih infekcija ili kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti uz utrošak 10 l vode na 10 m dužnih, 30 cm od reda sa obe strane.

Jagoda

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače jagode (Phytophthora fragariae var. fragariae) u količini 1,3-1,5 l/ha, odnosno 13-15 ml preparata na 10 m dužnih, zalivanjem preko zemljišta u brazde.
 • Vreme primene: primenjuje se preko zemljišta, preventivno, pre prvih infekcija ili kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti uz utrošak 10 l vode na 10 m dužnih, 30 cm od reda sa obe strane. Primenjuje se u svim usevima gde plamenjača predstavlja ekonomski značajnu bolest. Najbolja efikasnost postiže se preventivnom primenom, pre prvih infekcija ili kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti, a usev u fazi intenzivnog rasta. Na istoj površini Leonida se može primeniti najviše tri puta u toku godine, uz razmak između dva tretiranja 7-10 dana, u zavisnosti od uslova spoljašnje sredine.

Borovnica

 • Količina primene: za suzbijanje prouzrokovača raka stabla (Botryosphaeria dothidea), plamenjače (Phomopsis vaccinii) i truleži korena borovnice (Phytophthora cinnamoni), zalivanjem preko sistema za navodnjavanje ili zalivanjem zemljišta u zoni korena sa obe strane.
 • Vreme primene: Leonida se primenjuje preventivno, na početku vegetacije ili po pojavi prvih simptoma u količini od 1,2 l/ha (12 ml preparata u 10 l vode).

Mogućnost mešanja

Leonida se može mešati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja. Međutim, pre svake primene trebalo bi proveriti kompatibilnost mešanja.

Leonida je fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje prouzrokovača plamenjače gajenih biljaka.

Leonida je kombinacija dve aktivne materije, od kojih je jedna kontaktna, a druga sistemična, pri čemu je dobijena znatno bolja efikasnost nego kod pojedinačnog delovanja. Aktivna materija metalaksil-M sa izraženim sistemičnim delovanjem prodire u unutrašnjost biljnog tkiva, kreće se nagore i obezbeđuje zaštitu novog porasta. Aktivna materija fluazinam deluje na više mesta u ćeliji patogena, inhibira razviće nekoliko faza razvoja plamenjača, uključujući i klijanje i formiranje infekcione strukture i pokretljivost zoospora.

Zbog svojih fizičko-hemijskih osobina i delovanja na zoospore ova dvojna kombinacija u preparatu Leonida omogućava primenu preko zemljišta i zaštitu krtola i korena od prouzrokovača plamenjače.

Naše proizvode možete kupiti na nekom od mnogobrojnih maloprodajnih mesta širom Srbije. Detaljnu listu i Vama najbliže prodajno mesto možete pronaći na sledećem linku.

  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png
  https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png

  Pratite naše aktivnosti:

  Adresa

  Bulevar Mihajla Pupina 165e,
  11070 Novi Beograd

  Radno vreme

  Ponedeljak- Petak: 08 do 16h
  Subota-Nedelja: online

  Pišite nam

  office@kluba.rs

  Kontakt

  Telefon: 011/4024-980