Pratite nas:

SavetiGrožđani moljac (Lobesia botrana)

18. maja 2021.

Grožđani moljac postaje sve značajniji problem, a njegovo prisustvo je intenzivnije u vinogradima sa slabom provetrenosti, zbog gustine sadnje ili velike bujnosti.

Grožđani moljac ima 3 generacije godišnje. Prezimljava pod korom čokota u fazi lutke. Prvi leptiri se javljaju krajem aprila ili početkom maja. Preko dana ih je teško uočiti, jer su uglavnom na kori čokota ili naličju listova. Lete u sumrak ili rano ujutru. Nakon parenja, ženka polaže jaja pojedinačno na cvasti. Posle piljenja, gusenice se razvijaju i oštećuju cvasti. Za to vreme i vinova loza cveta, a gusenice prave svilene zapretke kojima povezuju cvetove i unutar njih se hrane.

Gusenice druge generacije razvijaju se na bobicama koje su veličine zrna graška ili veće, dok se treća generacija razvija na poluzrelim i zrelim bobicama.

Prisustvo grožđanog moljca, pored direktnog oštećenja cvetova i bobica, stvara povoljno mesto za infekcije i pogoduje širenju sive truleži, koju uzrokuje gljiva Botrytis cinerea.

Najbolji način suzbijanja grožđanog moljca je primena hemijskih sredstava, koja uključuje ekonomičnost i visoku efikasnost.

Za suzbijanje prve generacije treba primeniti preparat Plures u količini 0,5 l/ha ili Fastac® 10 EC u količini 0,2 l/ha, jer brzo deluju i time se sprečavaju oštećenje cvasti pre ubušivanja gusenice u bobice.

https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png
https://www.kluba.rs/wp-content/uploads/2021/04/logo_kluba_white-300x200.png

Pratite naše aktivnosti:

Adresa

Stopićeva 8,
11070 Novi Beograd

Radno vreme

Ponedeljak- Petak: 08 do 16h
Subota-Nedelja: online

Pišite nam

office@kluba.rs

Kontakt

Telefon: 011/4024-980

© 2023 Klub A. All rights reserved. Izrada web sajta: Konncept.net